Nama Program :
Bacelor Sains & Teknologi Makanan
Jumlah Kredit Bergraduat :
129/130 Jam Kredit
Tempoh Pengajian :
8 Semester (4 Tahun)
1.
Kursus Universiti (21 Kredit yang
perlu diambil oleh pelajar)
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
SKP 2102
|
Kenegaraan
Malaysia
|
3
|
3
|
0
|
SKP 2203
|
Tamadun Islam
dan Asia
|
2
|
2
|
0
|
SKP 2204
|
Hubungan Etnik
|
2
|
2
|
0
|
BBI 2410
|
Skills in
Grammar
|
3
|
3
|
0
|
BBI 2420
|
Oral Interaction Skills
|
3
|
2
|
1
|
BBI 2421
|
General Writing Skills
|
3
|
2
|
1
|
MGM 3101
|
Prinsip Pengurusan
|
3
|
2
|
1
|
PRT 2008
|
Pertanian dan Manusia
|
2
|
2
|
0
|
2.
Kursus Teras (79 Kredit yang
perlu diambil oleh pelajar)
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
PHY 2001
|
Fizik Am
|
4
|
3
|
1
|
CHM 3201
|
Kimia Organik 1
|
4
|
3
|
1
|
CHM 3401
|
Kimia Analisis
|
3
|
2
|
1
|
CHM 3010
|
Kimia
Fizik dan Tak Organik
|
4
|
3
|
1
|
MTH 3002
|
4
|
3
|
1
|
|
MTH 3003
|
Statistik Bagi Sains Gunaan
|
4
|
3
|
1
|
FST 4001
|
Makanan Halal
|
2
|
2
|
0
|
FST 3111
|
Kimia Komponen Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 3110
|
Biokimia Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 3113
|
Perubahan Pemakanan Dalam Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 3112
|
Analisis Kimia Makanan
|
2
|
0
|
2
|
FST 3201
|
Mikrobiologi Makanan Asas
|
3
|
2
|
1
|
FST 3202
|
Mikrobiologi Makanan
|
3
|
2
|
1
|
FST 3304
|
Operasi Unit Pemprosesan Makanan I
|
4
|
3
|
1
|
FST 3305
|
Operasi Unit Pemprosesan Makanan II
|
3
|
2
|
1
|
FST 3401
|
Asas Kejuruteraan Makanan
|
3
|
2
|
1
|
FST 4821
|
Kimia &Teknologi Hasilan Tumbuhan & Haiwan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4822
|
Amali Kimia & Teknologi Hasilan Tumbuhan & Haiwan
|
2
|
0
|
2
|
FST 4823
|
Kebersihan Makanan & Sanitasi
|
3
|
3
|
0
|
FST 4828
|
Pembangunan Produk Makanan Baru
|
3
|
1
|
2
|
FST 4829
|
Penilaian Deria Makanan
|
3
|
2
|
1
|
FST 4807
|
Seminar
|
1
|
0
|
1
|
FST 4901
|
Latihan Industri
|
12
|
0
|
12
|
3.
Kursus Elektif (29/30 Kredit yang
perlu diambil oleh pelajar)
Kursus Pakej Pilihan
i.
Bidang Pemprosesan & Kejuruteraan Makanan
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
FST 4405
|
Sifat Kejuruteraan Makanan
|
3
|
2
|
1
|
FST 4406
|
Reka bentuk Proses dan Loji Makanan
|
4
|
4
|
0
|
FST 4824
|
Pengurusan Kualiti Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4825
|
Perundangan Makanan
|
2
|
2
|
0
|
FST 4999
|
Projek Ilmiah Tahun Akhir
|
4
|
0
|
4
|
FST 4914
|
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
|
2
|
2
|
0
|
FST 4920
|
Pembungkusan Makanan
|
3
|
2
|
1
|
FST 4xxx
|
Kursus Elektif
|
9
|
|
|
ii.
Bidang Bioteknologi Makanan
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
BTC 3001
|
Pengenalan Kepada Bioteknologi
|
2
|
2
|
0
|
FST 4501
|
Kejuruteraan Genetik Dalam Sains Makanan
|
3
|
2
|
1
|
FST 4502
|
Enzim Dalam Pemprosesan Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4503
|
Protemik Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4504
|
Mikrobiologi Industri Makanan
|
4
|
3
|
1
|
FST 4824
|
Pengurusan Kualiti Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4825
|
Perundangan Makanan
|
2
|
2
|
0
|
FST 4999
|
ProjekIlmiahTahunAkhir
|
4
|
0
|
4
|
FST 4914
|
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
|
2
|
2
|
0
|
FST 4xxx
|
Kursus Elektif
|
3
|
|
|
iii.
Bidang Keselamatan Makanan & Pemastian Kualiti
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
FST 4601
|
Keselamatan Mikrobiologi Makanan
|
4
|
3
|
1
|
FST 4602
|
Keselamatan Kimia Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4603
|
Pengurusan & Keselamatan Makmal Analisis Makanan
|
3
|
2
|
1
|
FST 4604
|
Pemastian Kualiti Hasilan Haiwan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4605
|
Pemastian Kualiti Hasilan Tumbuhan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4606
|
Kaedah Pantas Dalam Analisis Makanan
|
3
|
1
|
2
|
FST 4824
|
Pengurusan Kualiti Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4825
|
Perundangan Makanan
|
2
|
2
|
0
|
FST 4999
|
Projek Ilmiah Tahun Akhir
|
4
|
0
|
4
|
FST 4914
|
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
|
2
|
2
|
0
|
iv.
Bidang Makanan Fungsian dan Pemakanan
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
FST 4703
|
Metabolisma Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4704
|
Makanan Untuk Kumpulan Khusus
|
3
|
3
|
0
|
FST 4607
|
Toksilogi Makanan
|
3
|
2
|
1
|
FST 4701
|
Kimia Makanan Fungsian
|
4
|
4
|
0
|
FST 4702
|
Isu & Kontroversi Dalam Makanan Fungsian
|
3
|
3
|
0
|
FST 4824
|
Pengurusan Kualiti Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4825
|
Perundangan Makanan
|
2
|
2
|
0
|
FST 4999
|
Projek Ilmiah Tahun Akhir
|
4
|
0
|
4
|
FST 4914
|
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
|
2
|
2
|
0
|
FST 4xxx
|
Kursus Elektif
|
3
|
|
|
v.
BidangKeusahawanan
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
ACT 2112
|
Perakaunan Pengenalan
|
4
|
4
|
0
|
ACT 3211
|
Pengurusan Kewangan
|
3
|
3
|
0
|
MGM 3211
|
Prinsip Pemasaran
|
3
|
3
|
0
|
MGM 4174
|
Pengurusan Perkhidmatan
|
3
|
3
|
0
|
MGM 4183
|
Keusahawanan
|
3
|
3
|
0
|
MGM 4187
|
Pengurusan Perniagaan Baru
|
3
|
3
|
0
|
FST 4824
|
Pengurusan Kualiti Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4825
|
Perundangan Makanan
|
2
|
2
|
0
|
FST 4999
|
Projek Ilmiah Akhir Tahun
|
4
|
0
|
4
|
FST 4914
|
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
|
2
|
2
|
0
|
4.
KursusElektif
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
FST 4407
|
Pengurusan Operasi Loji Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4921
|
Pengendalian Lepas tuai Buah-buahan dan Sayur-sayuran
|
3
|
2
|
1
|
FST 4922
|
Kimia Dan Teknologi Lemak dan Minyak
|
3
|
2
|
1
|
FST 4923
|
Teknologi Bijirin dan Kekacang
|
3
|
2
|
1
|
FST 4924
|
Teknologi Tenusu
|
3
|
2
|
1
|
FST 4925
|
Teknologi Minuman
|
3
|
2
|
1
|
FST 4926
|
Teknologi Daging
|
3
|
2
|
1
|
FST 4927
|
Teknologi Konfeksi Coklat Dan Gula
|
3
|
2
|
1
|
FST 4928
|
Teknologi Hasilan Akuatik
|
3
|
2
|
1
|
FST 4929
|
Pengurusan Air dan Air Buangan Industri Makanan
|
3
|
3
|
0
|
SKEMA PENGAJIAN
TAHUN 1
SEMESTER 1
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
CHM 3010
|
Kimia Fizik dan Tak Organik
|
4
|
3
|
1
|
MTH 3002
|
Pengenalan Kepada Calculus
|
4
|
3
|
1
|
PHY 2001
|
Fizik Am
|
4
|
3
|
1
|
PRT 2008
|
Pertanian dan Manusia
|
2
|
2
|
0
|
SKP 2101
|
Kenegaraan Malaysia
|
3
|
3
|
0
|
SKP 2203
|
Tamadun Islam dan Tamadun Asia
|
2
|
2
|
0
|
|
JUMLAH
|
19
|
16
|
3
|
SEMESTER 2
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
BBI 2420
|
Oral Interaction Skills
|
3
|
2
|
1
|
SKP 2204
|
Hubungan Etnik
|
2
|
2
|
0
|
CHM 3201
|
Kimia Organik
|
4
|
3
|
1
|
FST 3201
|
Mikrobiologi Makanan Asas
|
3
|
2
|
1
|
FST 3401
|
Asas Kejuruteraan Makanan
|
3
|
2
|
1
|
MGM 3101
|
Prinsip Pengurusan
|
3
|
2
|
1
|
|
JUMLAH
|
18
|
13
|
5
|
TAHUN 2
SEMESTER 1
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
BBI 2421
|
General Writing Skills
|
3
|
2
|
1
|
CHM 3401
|
Kimia Analisis
|
3
|
2
|
1
|
FST 3110
|
Biokimia Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 3202
|
Mikrobiologi Makanan
|
3
|
2
|
1
|
MTH 3003
|
Statistik Bagi Sains Gunaan
|
4
|
3
|
1
|
|
JUMLAH
|
16
|
12
|
4
|
SEMESTER 2
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
BBI 2410
|
Skills in Grammar
|
3
|
2
|
1
|
FST 3111
|
Kimia Komponen Makanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 3112
|
Analisis Kimia Makanan
|
2
|
0
|
2
|
FST 3304
|
Operasi Unit Pemprosesan Makanan 1
|
4
|
3
|
1
|
FST 4823
|
Kebersihan Makanan dan Sanitasi
|
3
|
3
|
0
|
FST 4829
|
Penilaian Deria Makanan
|
3
|
2
|
1
|
|
JUMLAH
|
18
|
13
|
5
|
TAHUN 3
SEMESTER 1
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
FST 3113
|
PerubahanPemakananDalamMakanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 3305
|
Operasi Unit PemprosesanMakanan 1
|
3
|
2
|
1
|
FST 4001
|
Makanan Halal
|
3
|
2
|
0
|
FST 4821
|
Kimia danTeknologiHasilanTumbuhandanHaiwan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4822
|
Amali Kimia &TeknologiHasilanTumbuhandanHaiwan
|
2
|
0
|
2
|
FST 4824
|
PengurusanKualitiMakanan
|
3
|
3
|
0
|
FST 4914
|
KejuruteraanSisaIndustriMakanan
|
2
|
2
|
0
|
|
JUMLAH
|
18
|
15
|
3
|
SEMESTER 2
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
FST 4901
|
Latihan Industri
|
12
|
0
|
12
|
|
JUMLAH
|
12
|
0
|
12
|
TAHUN 4
SEMESTER 1
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
FST 4825
|
Perundangan Makanan
|
2
|
2
|
0
|
FST 4828
|
Pembangunan Produk Makanan Baharu
|
3
|
1
|
2
|
FST 4405
|
Sifat Kejuruteraan Makanan
|
3
|
2
|
1
|
FST 4406
|
Reka bentuk Proses dan Loji Makanan
|
4
|
4
|
0
|
*FST 4xxx
|
Elektif Pakej Pilihan
|
|
|
|
|
JUMLAH
|
|
|
|
SEMESTER 2
KOD KURSUS
|
NAMA KURSUS
|
Kr
|
K
|
A
|
FST 4807
|
Seminar
|
1
|
0
|
1
|
FST 4999
|
Projek Ilmiah Akhir Tahun
|
4
|
0
|
4
|
FST 4920
|
Pembungkusan Makanan
|
3
|
2
|
1
|
*FST 4xxx
|
Elektif Pakej Pilihan
|
|
|
|
*FST 4xxx
|
Elektif Pakej Pilihan
|
|
|
|
|
JUMLAH
|
|
|
|
No comments:
Post a Comment