Thursday 13 August 2015

Bachelor Sains Teknologi Makanan :)

Nama Program                              : Bacelor Sains & Teknologi Makanan
Jumlah Kredit Bergraduat             : 129/130 Jam Kredit
Tempoh Pengajian                         : 8 Semester (4 Tahun)

1.       Kursus Universiti (21 Kredit yang perlu diambil oleh pelajar)

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
SKP 2102
Kenegaraan Malaysia
3
3
0
SKP 2203
Tamadun Islam dan Asia
2
2
0
SKP 2204
Hubungan Etnik
2
2
0
BBI 2410
Skills in Grammar
3
3
0
BBI 2420
Oral Interaction Skills
3
2
1
BBI 2421
General Writing Skills
3
2
1
MGM 3101
Prinsip Pengurusan
3
2
1
PRT 2008
Pertanian dan Manusia
2
2
0

2.       Kursus Teras (79 Kredit yang perlu diambil oleh pelajar)

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
PHY 2001
Fizik Am
4
3
1
CHM 3201
Kimia Organik 1
4
3
1
CHM 3401
Kimia Analisis
3
2
1
CHM 3010
Kimia Fizik dan Tak Organik
4
3
1
MTH 3002
Pengenalan Kepada Calculus
4
3
1
MTH 3003
Statistik Bagi Sains Gunaan
4
3
1
FST 4001
Makanan Halal
2
2
0
FST 3111
Kimia Komponen Makanan
3
3
0
FST 3110
Biokimia Makanan
3
3
0
FST 3113
Perubahan Pemakanan Dalam Makanan
3
3
0
FST 3112
Analisis Kimia Makanan
2
0
2
FST 3201
Mikrobiologi Makanan Asas
3
2
1
FST 3202
Mikrobiologi Makanan
3
2
1
FST 3304
Operasi Unit Pemprosesan Makanan I
4
3
1
FST 3305
Operasi Unit Pemprosesan Makanan II
3
2
1
FST 3401
Asas Kejuruteraan Makanan
3
2
1
FST 4821
Kimia &Teknologi Hasilan Tumbuhan & Haiwan
3
3
0
FST 4822
Amali Kimia & Teknologi Hasilan Tumbuhan & Haiwan
2
0
2
FST 4823
Kebersihan Makanan & Sanitasi
3
3
0
FST 4828
Pembangunan Produk Makanan Baru
3
1
2
FST 4829
Penilaian Deria Makanan
3
2
1
FST 4807
Seminar
1
0
1
FST 4901
Latihan Industri
12
0
12



3.       Kursus Elektif (29/30 Kredit yang perlu diambil oleh pelajar)

Kursus Pakej Pilihan

                     i.            Bidang Pemprosesan & Kejuruteraan Makanan

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4405
Sifat Kejuruteraan Makanan
3
2
1
FST 4406
Reka bentuk Proses dan Loji Makanan
4
4
0
FST 4824
Pengurusan Kualiti Makanan
3
3
0
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4999
Projek Ilmiah Tahun Akhir
4
0
4
FST 4914
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
2
2
0
FST 4920
Pembungkusan Makanan
3
2
1
FST 4xxx
Kursus Elektif
9



                   ii.            Bidang Bioteknologi Makanan

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
BTC 3001
Pengenalan Kepada Bioteknologi
2
2
0
FST 4501
Kejuruteraan Genetik Dalam Sains Makanan
3
2
1
FST 4502
Enzim Dalam Pemprosesan Makanan
3
3
0
FST 4503
Protemik Makanan
3
3
0
FST 4504
Mikrobiologi Industri Makanan
4
3
1
FST 4824
Pengurusan Kualiti Makanan
3
3
0
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4999
ProjekIlmiahTahunAkhir
4
0
4
FST 4914
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
2
2
0
FST 4xxx
Kursus Elektif
3



                  iii.            Bidang Keselamatan Makanan & Pemastian Kualiti

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4601
Keselamatan Mikrobiologi Makanan
4
3
1
FST 4602
Keselamatan Kimia Makanan
3
3
0
FST 4603
Pengurusan & Keselamatan Makmal Analisis Makanan
3
2
1
FST 4604
Pemastian Kualiti Hasilan Haiwan
3
3
0
FST 4605
Pemastian Kualiti Hasilan Tumbuhan
3
3
0
FST 4606
Kaedah Pantas Dalam Analisis Makanan
3
1
2
FST 4824
Pengurusan Kualiti Makanan
3
3
0
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4999
Projek Ilmiah Tahun Akhir
4
0
4
FST 4914
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
2
2
0




                 iv.            Bidang Makanan Fungsian dan Pemakanan

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4703
Metabolisma Makanan
3
3
0
FST 4704
Makanan Untuk Kumpulan Khusus
3
3
0
FST 4607
Toksilogi Makanan
3
2
1
FST 4701
Kimia Makanan Fungsian
4
4
0
FST 4702
Isu & Kontroversi Dalam Makanan Fungsian
3
3
0
FST 4824
Pengurusan Kualiti Makanan
3
3
0
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4999
Projek Ilmiah Tahun Akhir
4
0
4
FST 4914
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
2
2
0
FST 4xxx
Kursus Elektif
3



                   v.            BidangKeusahawanan

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
ACT 2112
Perakaunan Pengenalan
4
4
0
ACT 3211
Pengurusan Kewangan
3
3
0
MGM 3211
Prinsip Pemasaran
3
3
0
MGM 4174
Pengurusan Perkhidmatan
3
3
0
MGM 4183
Keusahawanan
3
3
0
MGM 4187
Pengurusan Perniagaan Baru
3
3
0
FST 4824
Pengurusan Kualiti Makanan
3
3
0
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4999
Projek Ilmiah Akhir Tahun
4
0
4
FST 4914
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
2
2
0

4.       KursusElektif
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4407
Pengurusan Operasi Loji Makanan
3
3
0
FST 4921
Pengendalian Lepas tuai Buah-buahan dan Sayur-sayuran
3
2
1
FST 4922
Kimia Dan Teknologi Lemak dan Minyak
3
2
1
FST 4923
Teknologi Bijirin dan Kekacang
3
2
1
FST 4924
Teknologi Tenusu
3
2
1
FST 4925
Teknologi Minuman
3
2
1
FST 4926
Teknologi Daging
3
2
1
FST 4927
Teknologi Konfeksi Coklat Dan Gula
3
2
1
FST 4928
Teknologi Hasilan Akuatik
3
2
1
FST 4929
Pengurusan Air dan Air Buangan Industri Makanan
3
3
0




SKEMA PENGAJIAN

TAHUN 1

SEMESTER 1
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
CHM 3010
Kimia Fizik dan Tak Organik 
4
3
1
MTH 3002
Pengenalan Kepada Calculus
4
3
1
PHY 2001
Fizik Am
4
3
1
PRT 2008
Pertanian dan Manusia
2
2
0
SKP 2101
Kenegaraan Malaysia  
3
3
0
SKP 2203
Tamadun Islam dan Tamadun Asia  
2
2
0

JUMLAH
19
16
3

SEMESTER 2
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
BBI 2420
Oral Interaction Skills
3
2
1
SKP 2204
Hubungan Etnik
2
2
0
CHM 3201
Kimia Organik
4
3
1
FST 3201
Mikrobiologi Makanan Asas
3
2
1
FST 3401
Asas Kejuruteraan Makanan
3
2
1
MGM 3101
Prinsip Pengurusan  
3
2
1

JUMLAH
18
13
5

TAHUN 2

SEMESTER 1
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
BBI 2421
General Writing Skills
3
2
1
CHM 3401
Kimia Analisis
3
2
1
FST 3110
Biokimia Makanan
3
3
0
FST 3202
Mikrobiologi Makanan
3
2
1
MTH 3003
Statistik Bagi Sains Gunaan
4
3
1

JUMLAH
16
12
4

SEMESTER 2
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
BBI 2410
Skills in Grammar
3
2
1
FST 3111
Kimia Komponen Makanan
3
3
0
FST 3112
Analisis Kimia Makanan
2
0
2
FST 3304
Operasi Unit Pemprosesan Makanan 1
4
3
1
FST 4823
Kebersihan Makanan dan Sanitasi
3
3
0
FST 4829
Penilaian Deria Makanan
3
2
1

JUMLAH
18
13
5

TAHUN 3

SEMESTER 1
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 3113
PerubahanPemakananDalamMakanan
3
3
0
FST 3305
Operasi Unit PemprosesanMakanan 1
3
2
1
FST 4001
Makanan Halal
3
2
0
FST 4821
Kimia danTeknologiHasilanTumbuhandanHaiwan
3
3
0
FST 4822
Amali Kimia &TeknologiHasilanTumbuhandanHaiwan
2
0
2
FST 4824
PengurusanKualitiMakanan
3
3
0
FST 4914
KejuruteraanSisaIndustriMakanan
2
2
0

JUMLAH
18
15
3

SEMESTER 2
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4901
Latihan Industri
12
0
12

JUMLAH
12
0
12

TAHUN 4

SEMESTER 1
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4828
Pembangunan Produk Makanan Baharu
3
1
2
FST 4405
Sifat Kejuruteraan Makanan
3
2
1
FST 4406
Reka bentuk Proses dan Loji Makanan
4
4
0
*FST 4xxx
Elektif Pakej Pilihan




JUMLAH




SEMESTER 2
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4807
Seminar
1
0
1
FST 4999
Projek Ilmiah Akhir Tahun
4
0
4
FST 4920
Pembungkusan Makanan
3
2
1
*FST 4xxx
Elektif Pakej Pilihan



*FST 4xxx
Elektif Pakej Pilihan




JUMLAH





No comments:

Bachelor Sains Teknologi Makanan :)

Nama Program                              : Bacelor Sains & Teknologi Makanan
Jumlah Kredit Bergraduat             : 129/130 Jam Kredit
Tempoh Pengajian                         : 8 Semester (4 Tahun)

1.       Kursus Universiti (21 Kredit yang perlu diambil oleh pelajar)

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
SKP 2102
Kenegaraan Malaysia
3
3
0
SKP 2203
Tamadun Islam dan Asia
2
2
0
SKP 2204
Hubungan Etnik
2
2
0
BBI 2410
Skills in Grammar
3
3
0
BBI 2420
Oral Interaction Skills
3
2
1
BBI 2421
General Writing Skills
3
2
1
MGM 3101
Prinsip Pengurusan
3
2
1
PRT 2008
Pertanian dan Manusia
2
2
0

2.       Kursus Teras (79 Kredit yang perlu diambil oleh pelajar)

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
PHY 2001
Fizik Am
4
3
1
CHM 3201
Kimia Organik 1
4
3
1
CHM 3401
Kimia Analisis
3
2
1
CHM 3010
Kimia Fizik dan Tak Organik
4
3
1
MTH 3002
Pengenalan Kepada Calculus
4
3
1
MTH 3003
Statistik Bagi Sains Gunaan
4
3
1
FST 4001
Makanan Halal
2
2
0
FST 3111
Kimia Komponen Makanan
3
3
0
FST 3110
Biokimia Makanan
3
3
0
FST 3113
Perubahan Pemakanan Dalam Makanan
3
3
0
FST 3112
Analisis Kimia Makanan
2
0
2
FST 3201
Mikrobiologi Makanan Asas
3
2
1
FST 3202
Mikrobiologi Makanan
3
2
1
FST 3304
Operasi Unit Pemprosesan Makanan I
4
3
1
FST 3305
Operasi Unit Pemprosesan Makanan II
3
2
1
FST 3401
Asas Kejuruteraan Makanan
3
2
1
FST 4821
Kimia &Teknologi Hasilan Tumbuhan & Haiwan
3
3
0
FST 4822
Amali Kimia & Teknologi Hasilan Tumbuhan & Haiwan
2
0
2
FST 4823
Kebersihan Makanan & Sanitasi
3
3
0
FST 4828
Pembangunan Produk Makanan Baru
3
1
2
FST 4829
Penilaian Deria Makanan
3
2
1
FST 4807
Seminar
1
0
1
FST 4901
Latihan Industri
12
0
12



3.       Kursus Elektif (29/30 Kredit yang perlu diambil oleh pelajar)

Kursus Pakej Pilihan

                     i.            Bidang Pemprosesan & Kejuruteraan Makanan

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4405
Sifat Kejuruteraan Makanan
3
2
1
FST 4406
Reka bentuk Proses dan Loji Makanan
4
4
0
FST 4824
Pengurusan Kualiti Makanan
3
3
0
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4999
Projek Ilmiah Tahun Akhir
4
0
4
FST 4914
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
2
2
0
FST 4920
Pembungkusan Makanan
3
2
1
FST 4xxx
Kursus Elektif
9



                   ii.            Bidang Bioteknologi Makanan

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
BTC 3001
Pengenalan Kepada Bioteknologi
2
2
0
FST 4501
Kejuruteraan Genetik Dalam Sains Makanan
3
2
1
FST 4502
Enzim Dalam Pemprosesan Makanan
3
3
0
FST 4503
Protemik Makanan
3
3
0
FST 4504
Mikrobiologi Industri Makanan
4
3
1
FST 4824
Pengurusan Kualiti Makanan
3
3
0
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4999
ProjekIlmiahTahunAkhir
4
0
4
FST 4914
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
2
2
0
FST 4xxx
Kursus Elektif
3



                  iii.            Bidang Keselamatan Makanan & Pemastian Kualiti

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4601
Keselamatan Mikrobiologi Makanan
4
3
1
FST 4602
Keselamatan Kimia Makanan
3
3
0
FST 4603
Pengurusan & Keselamatan Makmal Analisis Makanan
3
2
1
FST 4604
Pemastian Kualiti Hasilan Haiwan
3
3
0
FST 4605
Pemastian Kualiti Hasilan Tumbuhan
3
3
0
FST 4606
Kaedah Pantas Dalam Analisis Makanan
3
1
2
FST 4824
Pengurusan Kualiti Makanan
3
3
0
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4999
Projek Ilmiah Tahun Akhir
4
0
4
FST 4914
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
2
2
0




                 iv.            Bidang Makanan Fungsian dan Pemakanan

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4703
Metabolisma Makanan
3
3
0
FST 4704
Makanan Untuk Kumpulan Khusus
3
3
0
FST 4607
Toksilogi Makanan
3
2
1
FST 4701
Kimia Makanan Fungsian
4
4
0
FST 4702
Isu & Kontroversi Dalam Makanan Fungsian
3
3
0
FST 4824
Pengurusan Kualiti Makanan
3
3
0
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4999
Projek Ilmiah Tahun Akhir
4
0
4
FST 4914
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
2
2
0
FST 4xxx
Kursus Elektif
3



                   v.            BidangKeusahawanan

KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
ACT 2112
Perakaunan Pengenalan
4
4
0
ACT 3211
Pengurusan Kewangan
3
3
0
MGM 3211
Prinsip Pemasaran
3
3
0
MGM 4174
Pengurusan Perkhidmatan
3
3
0
MGM 4183
Keusahawanan
3
3
0
MGM 4187
Pengurusan Perniagaan Baru
3
3
0
FST 4824
Pengurusan Kualiti Makanan
3
3
0
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4999
Projek Ilmiah Akhir Tahun
4
0
4
FST 4914
Kejuruteraan Sisa Industri Makanan
2
2
0

4.       KursusElektif
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4407
Pengurusan Operasi Loji Makanan
3
3
0
FST 4921
Pengendalian Lepas tuai Buah-buahan dan Sayur-sayuran
3
2
1
FST 4922
Kimia Dan Teknologi Lemak dan Minyak
3
2
1
FST 4923
Teknologi Bijirin dan Kekacang
3
2
1
FST 4924
Teknologi Tenusu
3
2
1
FST 4925
Teknologi Minuman
3
2
1
FST 4926
Teknologi Daging
3
2
1
FST 4927
Teknologi Konfeksi Coklat Dan Gula
3
2
1
FST 4928
Teknologi Hasilan Akuatik
3
2
1
FST 4929
Pengurusan Air dan Air Buangan Industri Makanan
3
3
0




SKEMA PENGAJIAN

TAHUN 1

SEMESTER 1
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
CHM 3010
Kimia Fizik dan Tak Organik 
4
3
1
MTH 3002
Pengenalan Kepada Calculus
4
3
1
PHY 2001
Fizik Am
4
3
1
PRT 2008
Pertanian dan Manusia
2
2
0
SKP 2101
Kenegaraan Malaysia  
3
3
0
SKP 2203
Tamadun Islam dan Tamadun Asia  
2
2
0

JUMLAH
19
16
3

SEMESTER 2
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
BBI 2420
Oral Interaction Skills
3
2
1
SKP 2204
Hubungan Etnik
2
2
0
CHM 3201
Kimia Organik
4
3
1
FST 3201
Mikrobiologi Makanan Asas
3
2
1
FST 3401
Asas Kejuruteraan Makanan
3
2
1
MGM 3101
Prinsip Pengurusan  
3
2
1

JUMLAH
18
13
5

TAHUN 2

SEMESTER 1
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
BBI 2421
General Writing Skills
3
2
1
CHM 3401
Kimia Analisis
3
2
1
FST 3110
Biokimia Makanan
3
3
0
FST 3202
Mikrobiologi Makanan
3
2
1
MTH 3003
Statistik Bagi Sains Gunaan
4
3
1

JUMLAH
16
12
4

SEMESTER 2
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
BBI 2410
Skills in Grammar
3
2
1
FST 3111
Kimia Komponen Makanan
3
3
0
FST 3112
Analisis Kimia Makanan
2
0
2
FST 3304
Operasi Unit Pemprosesan Makanan 1
4
3
1
FST 4823
Kebersihan Makanan dan Sanitasi
3
3
0
FST 4829
Penilaian Deria Makanan
3
2
1

JUMLAH
18
13
5

TAHUN 3

SEMESTER 1
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 3113
PerubahanPemakananDalamMakanan
3
3
0
FST 3305
Operasi Unit PemprosesanMakanan 1
3
2
1
FST 4001
Makanan Halal
3
2
0
FST 4821
Kimia danTeknologiHasilanTumbuhandanHaiwan
3
3
0
FST 4822
Amali Kimia &TeknologiHasilanTumbuhandanHaiwan
2
0
2
FST 4824
PengurusanKualitiMakanan
3
3
0
FST 4914
KejuruteraanSisaIndustriMakanan
2
2
0

JUMLAH
18
15
3

SEMESTER 2
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4901
Latihan Industri
12
0
12

JUMLAH
12
0
12

TAHUN 4

SEMESTER 1
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4825
Perundangan Makanan
2
2
0
FST 4828
Pembangunan Produk Makanan Baharu
3
1
2
FST 4405
Sifat Kejuruteraan Makanan
3
2
1
FST 4406
Reka bentuk Proses dan Loji Makanan
4
4
0
*FST 4xxx
Elektif Pakej Pilihan




JUMLAH




SEMESTER 2
KOD KURSUS
NAMA KURSUS
Kr
K
A
FST 4807
Seminar
1
0
1
FST 4999
Projek Ilmiah Akhir Tahun
4
0
4
FST 4920
Pembungkusan Makanan
3
2
1
*FST 4xxx
Elektif Pakej Pilihan



*FST 4xxx
Elektif Pakej Pilihan




JUMLAH





No comments :

 

Template by BloggerCandy.com | Header Image by Freepik